Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

Ja, ik was 100 dagen afvalvrij!


Van 12 kg naar 2,5 kg restafval gemiddeld per huishouden in 100 dagen. Met dit prachtige resultaat hebben we met circa 75 deelnemers aan de Vlaardingse editie van 100-100-100 laten zien dat het mogeli...


Van 12 kg naar 2,5 kg restafval gemiddeld per huishouden in 100 dagen. Met dit prachtige resultaat hebben we met circa 75 deelnemers aan de Vlaardingse editie van 100-100-100 laten zien dat het mogelijk is om de hoeveelheid afval in ons huishouden te verminderen.

Door bewust minder verpakkingen in huis te halen en het afval goed te scheiden is het ons gelukt om zoveel mogelijk afvalvrij te leven. Op 12 juli werd dag 100 bereikt. Op vrijdag 1 september, na de vakantieperiode, vindt de slotbijeenkomst plaats. Hiervoor zijn alle deelnemers uitgenodigd.

Zien we jou op de slotbijeenkomst ? Klik hier om je aan te melden!


Weekopdracht 14:

Hoe ga jij door na 100 dagen?


Nog een paar dagen en dan zitten de 100 dagen erop! Een fantastische prestatie van alle deelnemers. In deze weekopdracht vroegen we jullie hoe nu verder te gaan met afvalvrij leven. Een greep uit de ...


Nog een paar dagen en dan zitten de 100 dagen erop! Een fantastische prestatie van alle deelnemers.

In deze weekopdracht vroegen we jullie hoe nu verder te gaan met afvalvrij leven. Een greep uit de reacties:

 

‘Alert blijven op afvalscheiding en aankopen’

‘Ik ga door. Zonde om hier van af te stappen’

‘Onverminderd gaan wij door op de ingeslagen weg, en als het kan nog wat beter’

‘Inmiddels ben ik aangehaakt bij http://www.opgemarkt.nl/een mooi initiatief die nèt een stapje verder gaat dan 100-100-100. Mooie uitdaging!’

‘Wij gaan door met wat gedaan moet worden, alleen zou het beter kunnen voor andere en oudere mensen om meer afvalbakken te plaatsen om hun plastic en flessen weg te gooien’

‘Ik ga door met de opdracht en probeer zo goed mogelijk te kijken naar de minst milieu belastende verpakkingen’

‘Wij blijven deze aangeleerde gewoonte volhouden. Het is vanzelfsprekend geworden. In onze vakantie was afval scheiden niet mogelijk, want Belgie doet daar niet zo aan. Het was vreemd om daar alles, ook plastic limonade flessen, in een zak te doen’ 

Bekijk de laatste aflevering van popuptv hier


Weekopdracht 13:

Hoeveel verpakkingen maak jij nu nog open op een dag? bv van plastic, glas en papier


We zijn er bijna! Deze week hebben 10 deelnemers de weekopdracht uitgevoerd en zijn verpakkingen gaan tellen. Net als in week 1. Betekent dat dan ook dat we ons leven gebeterd hebben de afgelopen weke...


We zijn er bijna! Deze week hebben 10 deelnemers de weekopdracht uitgevoerd en zijn verpakkingen gaan tellen. Net als in week 1. Betekent dat dan ook dat we ons leven gebeterd hebben de afgelopen weken?

De 10 deelnemers die hebben deelgenomen aan de weekopdracht hebben samen 73 verpakkingen opengemaakt. Dat is een gemiddelde van 7 verpakkingen per deelnemer. Dat is een aanzienlijke verbetering in vergelijking met week 1. Toen maakten we gemiddeld 23 verpakkingen open per deelnemer. En met gemiddeld 7 verpakkingen is dat gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Met de afvalmeter komen we deze week op 2,3 kilo gemiddeld per huishouden per week. Dat is een ontzettend mooi resultaat! Want het is ruim onder het landelijke gemiddelde van 9 kilo. Nog even volhouden.

Bekijk hier week 13 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 12:

Wat doe je met afgedankte kleding?


Wat kun je allemaal doen met kleding die je niet meer aandoet of kapot/af is? Het is goed om te lezen dat alle deelnemers wel een mooie nieuwe bestemming hebben voor hun oude afgedankte kleding en tex...


Wat kun je allemaal doen met kleding die je niet meer aandoet of kapot/af is? Het is goed om te lezen dat alle deelnemers wel een mooie nieuwe bestemming hebben voor hun oude afgedankte kleding en textiel.

Veel van de bruikbare kleding wordt doorgegeven aan familieleden en vrienden. Anderen brengen het naar goede doelen, zoals het Leger des Heils, het Rode kruis en naar Dorcas.

Kleding wordt ook gebracht naar de Weggeefwinkel bij Windwijzer voor de Nokkie Kinderkledingbeurs. Kleding wordt ook gebracht naar de kringloopwinkel Het GOED, of belandt in de kledingcontainer zodat het ook weer gerecycled kan worden.

Enkele creatieve deelnemers maken zelfs van oude kleding een nieuw kledingstuk, zoals de zoon van Ritchie. Ivonne en Marije zijn ook creatief en maken van oud textiel kadozakjes, badtheezakjes, knikkerzakken of een leuke surprise.

Tip: https://www.zapp.nl/1536-hip-voor-nop/doe-t-zelf

Bij H&M en C&A kun je in ruil voor het inleveren van je afgedankte kleding een kortingsbon krijgen.

   

Bekijk hier week 12 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 11:

Hoeveel afgedankte elektrische apparaten heb jij thuis liggen


Deze week hebben we een afvalstroom onder de aandacht gebracht die niet dagelijks voor komt: elektrische apparaten (e-waste). Deze afvalstroom zit vol verschillende waardevolle materialen die goed her...


Deze week hebben we een afvalstroom onder de aandacht gebracht die niet dagelijks voor komt: elektrische apparaten (e-waste). Deze afvalstroom zit vol verschillende waardevolle materialen die goed hergebruikt kunnen worden. Als een kapot apparaat niet meer te maken is, is het daarom belangrijk om het weg te brengen naar een inzamelpunt. Op deze manier worden ze zo goed mogelijk verwerkt en gerecycled. In het geval van kleine elektrische apparaten die je vervangt voor nieuwe: je kunt altijd bij aankoop van een nieuw apparaat je oude apparaat inleveren! Daarvoor betaal je de verwijderingsbijdrage. In de weekopdracht vroegen we te kijken hoeveel ongebruikte elektrische apparaten in huis te vinden zijn. Veel deelnemers geven aan dat ze na goed kijken best veel elektrische apparaten te gebruiken. Zodra een apparaat afgedankt wordt en nog wel werkt, dan wordt deze naar een kringloop gebracht. Defecte apparaten worden door alle deelnemers naar de milieustraat gebracht.

Alles weg doen valt de meeste mensen zwaar, je weet maar nooit of je het tóch nog een keer nodig hebt. Het is natuurlijk hartstikke goed dat jullie de milieustraat, kringloop of een ander inleverpunt goed weten te vinden.

WeCycle is de organisatie die in Nederland de inzameling en recycling van E-waste regelt. Zo krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Wecycle werkt ook samen met de landelijke Stichting Repair Café. De apparaten die door de repair cafés niet meer te repareren worden ook ingezameld door Wecycle om te recyclen.

Tip: Jekko inzamelbox

Bij verschillende bouw- en supermarkten vind je verzamelpunten voor oa. spaarlampen en lege batterijen. Een handige inzamel- en sorteerhulp voor thuis is de Jekko.

 

 

 Tip: Repair Café

Vlaardingen:

Elke eerste zaterdag van de maand in Wijkcentrum West. (met uitzondering van de maanden juli en augustus) http://www.repaircafevlaardingen.nl/

Bekijk hier week 11 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 10:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Afvalvrij leven betekent niet alleen binnenshuis maar ook buitenshuis aandacht hebben voor het voorkomen en scheiden van afval. Hoe jullie daarmee omgaan, was tevens de opdracht van week 10. We waren...


Afvalvrij leven betekent niet alleen binnenshuis maar ook buitenshuis aandacht hebben voor het voorkomen en scheiden van afval. Hoe jullie daarmee omgaan, was tevens de opdracht van week 10.

We waren verrast te lezen dat veel van jullie het eigen afval weer mee naar huis nemen, mocht je dat nergens kwijt kunnen. Helaas zijn er nog wel vaak prullenbakken met zwerfvuil ernaast aangetroffen. Niet alleen inwoners, maar ook vogels zijn hiervan de oorzaak, meldden een aantal deelnemers ons.

Tip:

Vervuilde plekken, of prullenbakken in de openbare ruimte kun je altijd melden via de gratis BuitenBeter-app op je smartphone. Of geef je melding door aan de gemeente Vlaardingen via de Buitenlijn.

Buitenshuis

In ieder geval zijn onze deelnemers in Vlaardingen goed bezig! Broodtrommels, doppers, herbruikbare zakjes en glazen flesjes worden meegenomen naar school, werk en vakantie. En gelukkig zijn er op veel werkplekken tegenwoordig verschillende afvalbakken te vinden om je afvalsoorten te scheiden. Sommige deelnemers kopen samen met collega’s de lunch in en kopen losse koffie en thee. Dat scheelt weer verpakkingen!

Een van de deelneemsters helpt regelmatig de wijk zwerfvuilvrij te houden met De Buurtbezem. Een andere deelneemster neemt regelmatig een vuilniszak en plastic handschoenen mee bij een rondje door de Broekpolder

 

Schoon loont bij Scholen en verenigingen

Een school is gestart met het project “geen troep op de stoep” waarbij de scholieren zelfs nu, na afloop van het project, nog steeds plastic van de straat opruimen en weggooien waar het hoort. De gemeente heeft de afgelopen weken drie scholen en drie verenigingen beloont met hun inzet in het project Schoon Loont. De winnaars zijn zeer actief met afval scheiden binnen de school en vereniging én het schoonhouden van het eigen terrein. De Bavinckschool en Victoria’04 wonnen beiden de eerste prijs.

Vakantie

Veel deelnemers passen hun scheidingsgedrag aan aan het lokale afvalbeleid van het vakantieland of gemeente. En dat dat niet altijd is zoals wij hier in Vlaardingen gewend zijn, is wel eens jammer. Nog even volhouden, we hebben nog ruim vier weken te gaan!

Noteer alvast in je agenda dat de slotbijeenkomst plaatsvindt op vrijdag 1 september van 17.00 uur tot 20.00 uur. Binnenkort ontvang je hierover meer informatie.

Bekijk hier week 10 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 9:

Wat verdwijnt er bij jou nu nog na 8 weken in het restafval?


Met nog een paar weken te gaan, waren we benieuwd wat jullie nu nog in jullie restafval hebben. Gemiddeld hebben jullie nog zo’n 2,5 kilo restafval per week. Waaruit bestaat dat?  Jullie noemden het ...


Met nog een paar weken te gaan, waren we benieuwd wat jullie nu nog in jullie restafval hebben. Gemiddeld hebben jullie nog zo’n 2,5 kilo restafval per week. Waaruit bestaat dat? 

Jullie noemden het meeste:

 • Chips zakken
 • Aluminiumfolie
 • Blik
 • Keukenpapier/tissue
 • Stofzuigerzak
 • Luiers
 • Bierdopjes
 • Maandverband
 • Watjes en wattenstaafjes
 • IJsstokjes
 • Kapot servies
 • Velletjes tussen kaas en vlees
 • Plakplastic
 • Medicijnblisters
 • Koffiepads: de koffie mag bij het gft, de pads- mits biologisch afbreekbaar – ook. Hierover circuleren inmiddels verschillende antwoorden. We vragen dit nog even na bij onze gft-verwerker.

Er is voor een aantal soorten afval toch nog alternatieven te bedenken. Zo kun je in plaats papieren zakdoekjes en servetten overstappen op textiel wat je kunt wassen in de wasmachine. Er zijn inmiddels verschillende soorten wasbare luiers op de markt. En ook voor maandverband en tampons zijn alternatieven, zoals de mooncup. En wat chips zakken betreft: gewoon geen chips meer eten :-).

En wat goed dat veel deelnemers hun blik al apart houden bij de metaalbak.

Bekijk hier week 9 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 8:

Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?


Omdat we benieuwd zijn hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we jullie in weekopdracht 8 te laten zien hoe je dit in jouw huis hebt geregeld. Wat ons opvalt is dat jullie al ontzettend go...


Omdat we benieuwd zijn hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we jullie in weekopdracht 8 te laten zien hoe je dit in jouw huis hebt geregeld.

Wat ons opvalt is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn! Sommige deelnemers beschikken over een zelfgebouwde ‘afvalstraat’. Andere deelnemers geven liever de voorkeur aan boodschappentassen, dozen, potjes etc. die verspreid over het huis staan. Zorgen dat je in huis de afvalbakken goed geregeld hebt, lijkt dé stap te zijn op weg naar een afvalvrij huishouden. We hopen dat je met deze weekopdracht meer inzicht en vooral ook ideeën hebben gekregen welke mogelijkheden er zijn om je afval thuis handig te organiseren.

De afvalmeter staat inmiddels op 2,5 kilo gemiddeld per huishouden! Elke week een lichte daling, dus wij gaan de goede kant op. Mocht je de op vakantie gaan of zijn geweest, geen probleem, na de vakantie kun je gewoon de draad weer oppakken met het wegen en de opdrachten.

Succes met de nieuwe opdracht: Wat verdwijnt er bij jou nu nog na 8 weken in het restafval?

Bekijk hier week 8 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 7:

Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Denk aan producten over de datum


Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Dat was de opdracht van deze week. En een goede reden om de voorraadkast of koelkast in te duiken. Dat deed John de Ridder ook. Hij ha...


Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Dat was de opdracht van deze week. En een goede reden om de voorraadkast of koelkast in te duiken.

Dat deed John de Ridder ook. Hij haalde in januari de proviandkasten en laden leeg en maakte  lijsten met THT-data. ‘Dat was schrikken! Van de circa 170 producten waren er zeker 35 een enkele maand over de datum tot stokoud: oudste soja-olie 2010, biscuit 2012, frituurvet 2013, fruitcups 2014, fruit in blik 2014, toverijs-melk 2015, enz. Na het passeren van de producten door ‘het testpanel’ is het gros van de verlopen zaken toch nog de gang naar het restafval misgelopen. Ons zwak gegeven: 3-4 bergplaatsen, met enkele producten die in een donker hoekje staan...’

Bij andere deelnemers blijken de ‘gratis’ producten die je in een winkel meeneemt vaak de producten die je eigenlijk niet nodig hebt en blijven liggen. Dat geldt ook voor producten uit het kerstpakket.

De neus blijkt waardevol bij het beoordelen van de producten op houdbaarheid. Meer zelfs dan de houdbaarheidsdatum. Met name biologische melkproducten zijn soms nog langer houdbaar dan de vermelde datum. Op versproducten staat bovendien geen tht- of tgt-datum vermeld en daarbij komt de neus ook weer van pas. Tip van deze deelnemer: ‘Als meer mensen op hun eigen zintuigen zouden vertrouwen in plaats van blind varen op dat soort data, dan zou er tonnen minder voedsel weggegooid worden.’

Bekijk hier week 7 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 6:

Wat is jouw beste kliekjesrecept


Deze week vroegen we in de weekopdracht naar jullie ultieme recept om van restjes eten weer een lekker gerecht te maken. Vele verschillende tips en recepten werden gedeeld op het platform. De één maak...


Deze week vroegen we in de weekopdracht naar jullie ultieme recept om van restjes eten weer een lekker gerecht te maken. Vele verschillende tips en recepten werden gedeeld op het platform. De één maakt van alle kliekjes een heerlijke soep en anderen maken liever een quiche van overgebleven groenten. Sommigen vriezen de restjes in voor een volgende keer.

Het leukste recept ontvangt het kookboek: ‘Het nieuwe kliekjesboek’. Nynke Galema heeft wat ons betreft de lekkerste kliekjesrecepten gedeeld. Veel plezier met dit leuke boekje!

 

De recepten van Nynke zijn:

 

Bekijk hier week 6 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 5:

Wie maakt de mooiste creatie van afval??


Wie maakt de mooiste creatie van afval? We hebben leuke inzendingen gezien. Van een portemonnee gemaakt van een drankenkarton, tot een ketting van fietsbanden en een vliegtuig en figuren van plastic f...


Wie maakt de mooiste creatie van afval? We hebben leuke inzendingen gezien. Van een portemonnee gemaakt van een drankenkarton, tot een ketting van fietsbanden en een vliegtuig en figuren van plastic flesjes. En ook oude pallets krijgen een nieuwe bestemming. Op Pinterest zijn nog veel meer ideeën te vinden om creatief aan de slag te gaan met afvalmaterialen.

Hout Moet  heeft zijn eigen mini milieustraat gemaakt voor op het aanrecht. Dat is ook een creatieve manier om met afvalproducten om te gaan.

Gemiddeld zit Vlaardingen met 2,9 kilo per huishouden ver onder het landelijk gemiddelde. En dit resultaat is wel iets om trots op te zijn. Ga vooral zo door. Heb je de afgelopen weken je weging niet ingevuld vanwege vakantie, dan kun je deze week de draad gewoon weer oppakken. We zijn benieuwd of er na 5 weken nog verbetering mogelijk is. Succes met de volgende opdracht: we gaan de keuken in!

Bekijk hier week 5 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 4:

Deze week vieren wij weer gezellig Koningsdag, maar wat geef jij een tweede leven op Koningsdag en op andere dagen?


De opdracht van week 4 heeft leuke reacties en veel tips opgeleverd. Want afval scheiden is goed, oude spullen hergebruiken is nog beter! Er zijn veel plaatsen waar je spullen kunt inleveren zoals tw...


De opdracht van week 4 heeft leuke reacties en veel tips opgeleverd. Want afval scheiden is goed, oude spullen hergebruiken is nog beter!

Er zijn veel plaatsen waar je spullen kunt inleveren zoals tweedehands/kringloopwinkels en goede doelen zoals de Neuzelmarkt in Holy en Het GOED. Een enkeling verkocht en vond iets leuks op de vrijmarkt op Koningsdag. Restanten werden ook weer naar de kringloop gebracht. Veel deelnemers weten ook de weg te vinden naar Marktplaats.

Een aantal deelnemers is bewust bezig met kleding. Zij herstelt  kapotte kleding of deelt het met familie en vrienden. Ook brengen veel deelnemers hun kleding naar een kledingbank, zoals Komt wel Goed. Een handige tip: kledingketens zoals H&M en C&A bieden een korting als je daar afgedankte kleding weer inlevert.

Leuk om te zien dat enkele  deelnemers knutselen met verpakkingsmateriaal en hiervan foto’s delen op het platform.  We zijn benieuwd hoe creatief jullie deze week zijn, want dit is tevens de weekopdracht voor week 5.

Bekijk hier week 4 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


We zitten alweer in weekopdracht 3. Ditmaal vroegen we wie de beste tip heeft om afval te voorkomen. Dat betekent dus vaak bewust kiezen: in de supermarkt of in het gebruik thuis. De tips van deze we...


We zitten alweer in weekopdracht 3. Ditmaal vroegen we wie de beste tip heeft om afval te voorkomen. Dat betekent dus vaak bewust kiezen: in de supermarkt of in het gebruik thuis.

De tips van deze week hebben we verzameld op vlaardingen.100-100-100.nl. We lichten enkele bijzondere tips uit:

 • Knip je tubes met verzorgingsproducten door midden open, er zit dan vaak nog zoveel in dat je nog er nog voor een paar dagen product uit kunt halen.
 • Koop je groente en fruit los i.p.v. verpakt in een zak.
 • In plaats van papieren zakdoekjes te gebruiken heb ik weer ouderwetse zakdoeken gekocht :-)
 • Bewaar je kurken en doe ze in een pot met spiritus. Sluit de dop, weekje laten staan, daarna zijn het super aanmaakblokjes voor de bbq
 • WASBAAR! Dat is voor mij de beste tip om als een gezin met jonge kinderen zoveel mogelijk afval te voorkomen. Namelijk wasbare billendoekjes, wasbare luiers, wasbare ‘toetenpoetsers’/washandjes, wasbare zoogcompressen, een cup of wasbaar maandverband en wasbare wattenschijfjes.
 • Zorg voor een opgeruimd huis, door het overzicht ben je spullen minder snel kwijt en schaf je minder snel nieuwe spullen aan

De afvalmeter staat deze week op 2,9 kg! De hoeveelheid afval is dus omhoog gegaan de afgelopen week? Een mooie uitdaging om de komende week op te letten. En dat gaat ongetwijfeld lukken met alle tips die zijn gegeven.

De volgende weekopdracht staat al weer klaar. We zijn benieuwd hoe jullie om gaan met hergebruik van spullen. Tot volgende week!

Bekijk hier week 3 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw verpakkingsafval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Deze week vroegen we om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Met deze opdracht werd enthousiast meegedaan en leverde enorm veel leuke foto's op. De op...


Deze week vroegen we om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Met deze opdracht werd enthousiast meegedaan en leverde enorm veel leuke foto's op. De opdracht was ook goed om bewust te worden van hoeveel afval we soms hebben van zoiets dagelijks als een maaltijd bereiden. Wat we vooral zien zijn weer veel plastic verpakkingen, blik, glas en karton. En die zijn prima te recyclen.

We zagen handige tips voorbij komen.

 • Niet alleen bij Rechtstreex, ook bij Odin kun je maaltijdpakketten bestellen en zo minder verpakkingen gebruiken. En nog eens gezond ook. De afhaallocatie van Odin is: Puur Natuurlijk in de Hoogstraat 165.
 • Cathleen Van Doornik geeft de tip om 100 dagen geen wereldgerechten meer te eten. Dat scheelt weer veel verpakkingen.
 • Bij Molen Aeolus kun je producten zoals peulvruchten, rijst en granen in weinig verpakking kopen. En koop dan in grotere hoeveelheden of neem je eigen bakje mee.        

De 3e weekopdracht staat al klaar dus we kunnen weer verder. Deze keer gaat het om tips, tips om afval te voorkomen, maar ook andere tips kunt u met elkaar en met ons delen. Succes weer!

Bekijk hier week 2 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen maak jij open op een dag?


De eerste weekopdracht zit erop! Van de 75 deelnemers hebben 48 deelnemers deze week het aantal geopende verpakkingen geteld. In totaal zijn er dan 1093 verpakkingen geopend. Daarmee komen we gemiddel...


De eerste weekopdracht zit erop! Van de 75 deelnemers hebben 48 deelnemers deze week het aantal geopende verpakkingen geteld. In totaal zijn er dan 1093 verpakkingen geopend. Daarmee komen we gemiddeld op 23 verpakkingen per huishouden. Ongetwijfeld heeft deze opdracht helpen inzien dat de hoeveelheid verpakkingen echt minder kan.

Met de afvalmeter komen we deze week op een gemiddelde van 2,4 kilo per huishouden in Vlaardingen. 40 deelnemers hebben deze week hun afval gewogen. En het resultaat mag er zijn.

Het is leuk om te zien dat op het platform tips worden gedeeld. Met enkele tips van deelnemers over zelf brood bakken en eigen tassen meenemen als je boodschappen doet. Een thermosbeker meegeven of grote drinkpakken gebruiken in plaats van kleine drinkpakjes scheelt ook veel verpakkingen. Een verjaardag vieren blijkt ook een flinke uitdaging te zijn als je bewust wilt omgaan met verpakkingen.

Een deelnemer wijst op het maken van afvalvrije tandpasta. Te verkrijgen bij Emily Jane Lowe, maar ook gemakkelijk zelf te maken met baking soda, muntolie en eventueel kokosolie.

Ook kwamen wat vragen over kattenbakvulling. De biologisch afbreekbare kattenbakvulling Cats best Eco mag bij het gft. Wil je kat niet op deze vulling, dan helpt deze tip waarschijnlijk: schep de uitwerpselen van de kat regelmatig uit de bak. Hierdoor stinkt de kattenbak minder en hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen.

Dan kregen we nog deze mooie tip. Bestel via www.rechtstreex.nl lokale producten zonder verpakkingen. Je kunt deze dan afhalen bij Vers Vlaardingen in de Hoogstraat 86.

En ja, komende week is een flinke uitdaging voor diegene die graag paaseitjes eten. 😉

Bekijk hier week 1 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv